I Guatemala finns det många dödsfall

LatiCes översättare: Orsola Lazzarin

Det kan vara en pandemi, en storm, hård vind en torka, det spelar ingen roll, allt används som förevändning av staten för att plundra och ytterligare skada de utestängda. Inte heller spelar det någon roll vilken regering som är i tjänst, det finns ingen stor skillnad mellan den ena dockan och den andra, dessa skurkar som lyckas sitta i fåtöljen kommer bara för att stjäla för hand och skryta med privilegierna makt och straffrihet. Guatemala är ett land dödligt sårat av tyrann, medelmåttiga och förrädiska söner.

I Guatemala har höjden ingen gräns, slipsen slutar aldrig att brytas, kroppen håller alltid ut, lädret fortsätter att ta bort fler remmar, det är en befolkning som bandets banditer från oligarkierna har lämnat i de rena benen och i ständig hungersnöd de klämmer dem och räknar bloddropparna medan de kraftiga sväller från de stulna och exploaterade.

Det är en dödligt sårad befolkning. Det är inte möjligt att staten inte har resurser för att möta en storms nödsituation, att bistånd inte kan nå samhällen i nöd, att de också är oförskämda och fördärvar landsbygden och behandlar dem som sämre genom att kasta mat på dem i plastpåsar från en arméhelikopter som i tider av diktatur landade mycket bra var som helst och gjorde vad som krävs för att kränka befolkningar. Det är inte möjligt. Varför finns det en strategi att bryta mot och inte rädda? Om det är en medelmåttig och oförmögen enhet som inte fungerar till förmån för befolkningen, måste den elimineras.

Sommaren kan inte lämna föräldrar utan sina barn och barnbarn utan farföräldrar på grund av torka och svält. Det är inte möjligt för ett virus att kollapsa landet när det borde vara att regeringen svarar så snart som möjligt på befolkningens behov. Eftersom Guatemala har resurserna, händer det att de blir stulna, plundrade, gjort att de kollapsar, undermineras, drunknade av de korrupta som från strategiska punkter i regeringen binder hennes hand och fot, kneblar henne, kränker henne tills hon är kvar utan mening att ge straffrihet kontinuitet.

Det är inte heller möjligt att universitetens stora yrken, de stora akademikerna, de stora universitetsstudenterna, de stora analytikerna och de intellektuella, de stora konstnärerna bara tjänar till att ranta på sociala nätverk och visa tapperhet och hjärna där de kan struta, där andra kastar dem. blommor, där mattor läggs ut för varandra, där de kan kännas igen och applåderas av samma människor som medelmåttigt aldrig kommer att gå tillsammans med bönderna och arbetarna och aldrig kommer att omfamna deras kamp.

För innan befolkningens välbefinnande finns deras egon, deras förevändningar och deras hunger efter ljus, acceptans och individuellt erkännande, även på grund av de fattiges tarmar.

Nej, det är inte bara rånarnas ansvar som kommer till fåtöljen, inte heller oligarkierna, det är ljummet hos dem som har kunskap och ego, rasism, klassism som de utvisar över dem. Ambition vinner dem, behovet av att vilja ha kontroll över allt, att vara i fokus för uppmärksamhet. Den avsky som de känner för dem som är annorlunda, för dem som de ser som underlägsna eftersom de inte har samma sociala status, samma universitetskort, samma hudfärg, samma etniska grupp vinner dem. Det är till stor del de skrytande massornas ansvar att tro på det sista glaset vatten i öknen bara för att de är urbana, eller för att de talar ett främmande språk eller för att de har rest till andra länder på semester. Eftersom de tror att de har en överlägsen analytisk förmåga som är värdelös eftersom de inte vidtar åtgärder för att vidta åtgärder och få det ur bekvämligheten av sociala nätverk behöver du tarmar och tarmar ges inte av etnicitet, varken social status eller utbildningsstatus, mycket mindre lat och bungling.

Det är bristen på engagemang hos dem som kan skaka hand och besluta att sätta sin fot. Du behöver inte vara i en maktposition för att se den andra i ögonen och lägga axeln på den. Vad som händer är att vi tror att vi är överlägsna, nedsänkta i bubblor, förslavade i en eländig tanke som inte tillåter oss att se att armarna vi har ska hjälpa oss själva och andra. Eftersom det är trevligt att kasta stenen och gömma handen. För de som sätter blod, hunger, bröst, trötthet och liv är alltid samma, tusenåriga: de ursprungliga folken.

Vi har dödligt sårat Guatemala av oss alla som har kunnat göra något och med chilat i våra ådrar har vi suttit ner för att se hur andra förbereder manteln.

Författarens blogg: https://cronicasdeunainquilina.com

Ilka Oliva Corado. @ilkaolivacorado

16 november 2020.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.