Den viktiga värdigheten i det ecuadorianska samhället

LatiCes översättare: Jessica Martebo

Ecuador. I Ecuador kallas rörelsen skapad av Correa för ‘Revolución Ciudadana’ (medborgarrevolutionen), den progressiva presidenten som har återgett landet sin värdighet, sitt historiska minne och drömmen.
I dessa stunder av glädje och fest i Latinamerika till följd av seger för ‘Alianza País’ (politiskt parti), är det viktigt att komma ihåg att allt i nutida historia började med en dröm hos ett ‘Niño Arañero’, som sålde papaya-godis på gatorna i sitt hemland Venezuela; jag ser tillbaka på hans ursprung eftersom att vi är formade av historiska minnen och identitet. Barn som Chávez föds en gång var femtionde år och vandrar på jorden för att göra avtryck i samhällens historia.

Till hans dröm anslöt sig Néstor och Lula, två andra galningar som satsade på den dröm som tillhörde Bolívar, Bartolina Sisa och Juana Azurduy, samt de tusentals försvunna till följd av militärdiktaturerna som har misshandlat Latinamerika. För att bara inte prata om ‘tatascanes’, den ursprungsbefolkning som utgör början och slutet och de som har levt under den värsta delen av det kapitalistiska förtrycket. Därefter anslöt sig andra rotskott: Evo, Lugo, Cristina, Dilma och Correa. Var och en av dem cementerade den Chavinistiska revolutionen i sitt land, med samma mod som den Bolivarianska revolutionen, i det som kallades den Latinamerikanska Progressivismen. De kända populisterna för alla som har sitt hemland till salu.
I Ecuador kallas rörelsen skapad av Correa för ‘Revolución Ciudadana’ (medborgarrevolutionen), den progressiva presidenten som har återgett landet sin värdighet, sitt historiska minne och drömmen. Det finns inte mycket att analysera i resultatet av den här valutgången, samhället bestämde sig för att fortsätta på värdighetens väg. Man lät sig varken luras eller skrämmas av pressen från den nationella och internationella högern som har underminerat landet som ger en röst åt alla som har gjort ett felsteg.
Vad Ecuador gjorde i det här valet är exemplariskt, det fick de latinamerikanska samhällena att tappa hakan, det var ett slag i ansiktet för den neoliberala attacken och det satte axeln till kontinuiteten i det politiska system som Correa har arbetat med. Vet ni varför? Därför att de är tacksamma och vet att ändringar inte görs från en dag till en annan, att det krävs mödosamt arbete och att det tar tid, och att det utförs i kollektiv. Att motsatsen är förtryck och plundring. En röst på Lenín har många betydelser: han vill att Latinamerika lämnar OEA, han stödjer UNASUR, CELAC och ALBA. Precis som alla latinamerikanska länder borde stödja dessa organisationer.
Den uppgift som väntar Lenín är inte lätt, Ecuador har med ‘medborgarrevolutionen’ tagit sig ur systemet med plundrande oligarker; höger-attacken kommer alltid finnas, försök till statskupper kommer att komma; precis som de som Correa överlevde, som de Venezuela överlever, de kommer att fortsätta slåss utan vila för att se Ecuador i samma stadie av misär som de 12 länder som försöker få till en kupp i Venezuela. I dessa tider är vi många latinamerikaner som känner en djupt rotad stolthet för Ecuador, för det sätt de visste att de skulle rösta på, för att försvara det som har vunnits i ‘medborgarrevolutionen’.
Till syvende och sist; hoppas att Lenín Moreno som part för minoriteter och som vet hur exkludering känns, klarar att lagstifta om rätten till abort och gayäktenskap, vi måste, HBTQ-rörelsen kräver det, det är dags att de återfår sina rättigheter. Progressiva kvinnor kräver det, det är dags att lagstifta aborträtt, för att kunna få ut mer av sin mänsklighet och sin integritet, att det patriarkala systemet som råder i Latinamerika upphör. Hoppas att vi inte blir bedragna och att han blir den som tar bort skuggan över de tusentals som är lamslagna av homofobi, macho-ism, och patriarkatet. Att det blir han som undviker att kvinnor dör till följd av olagliga aborter.
Hoppas att samhällena med neoliberala regeringar i Latinamerika, lär oss av och använder oss av Ecuador som exempel.
Ilka Oliva Corado. @ilkaolivacorado contacto@cronicasdeunainquilina.wordpress.com
 

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.